MENU

Sustainable Sunday: DENHAM

Sustainable Sunday: DENHAM

Bij Coef Men vind je veel merken die zich inzetten voor een betere wereld. Zo staat ook bij DENHAM duurzaamheid tussen hun merkwaarden. We vertellen je er meer over in deze blog.

Bij DENHAM geloven ze dat een jeans van goede kwaliteit het meest duurzame kledingstuk is dat iemand kan bezitten. Kwaliteit en duurzaamheid staat en zal altijd centraal staan ​​in alles wat DENHAM doet, zo zegt Jason Denham zelf. “Vanaf de dag dat we begonnen met het bouwen van onze basis, waren we ons altijd bewust van het inkopen van kwaliteitsmaterialen en het werken met partners die voor verantwoorde productiemethoden kiezen.”

Ook bij DENHAM was COVID-19 een kans om een ​​stap terug te doen en het bedrijfsmodel opnieuw te bekijken om te zien waar bewustere keuzes gemaakt kunnen worden. Zo werd de roadmap naar duurzaamheid herzien en verder uitgewerkt. DENHAM is trots en enthousiast over de richting die het merk nu inslaat. De komende jaren zullen zij zich, naast het verminderen van de algehele impact op het milieu, concentreren op drie hoofdgebieden: afval, materialen en sociale impact. Tijdens de pandemie heeft DENHAM de tijd genomen te investeren in duurzame initiatieven. In 2020 brachten ze bijvoorbeeld voor het eerst een duurzaamheidsrapport uit waarin werd gekeken naar de prestaties in 2019 en de eerste doelstellingen uiteen werden gezet.

GOTS keurmerk
In datzelfde jaar lanceert DENHAM zijn eerste jeans die het GOTS keurmerk draagt. De wereldwijd toonaangevende textielverwerkingsstandaard voor organische vezels, de GOTS-certificering, verzekert dat het katoen is geteeld zonder giftige meststoffen, bleekmiddelen en schadelijke chemicaliën. De jeans is GOTS-geaccrediteerd in elke fase, van hoe het katoen wordt verbouwd tot hoe de denim wordt gemaakt, geverfd, gesneden en gestikt. Ook introduceert DENHAM in 2020 zijn eerste producten gemaakt van gerecyclede materialen, waaronder gerecycled elastaan polyester en nylon.

Water
Van de grondstoffen tot de afwerking, de productie van denim vereist in bijna elke fase water. Katoen blijft een van de meest waterintensieve gewassen om te verbouwen. Van het verbouwen van katoen tot het verfproces, er wordt geschat dat er tussen de 10.000 en 20.000 liter water nodig is om slechts één spijkerbroek en één t-shirt te maken. Om deze enorme watervoetafdruk te helpen verkleinen, werkt DENHAM met wereldwijde katoenprogramma's zoals GOTS en BCI die samenwerken met boeren en hen informeren over hoe ze nuttige, belangrijke oplossingen kunnen implementeren om hun gebruik van water te verminderen.

Zo wordt al het potentieel schadelijke afvalwater van de wasserijen in Italië, Tunesië en Roemenië behandeld en gezuiverd om alle verontreinigende stoffen te verwijderen. Nadat het afvalwater ter plaatse is behandeld, kan het veilig hergebruikt worden in de watercyclus van de wasserij, waardoor de totale hoeveelheid water die wordt gebruikt aanzienlijk wordt verminderd.

Bring Back Your Jeans
Aan het einde van 2019 begon DENHAM een nieuw project, het ‘Bring Back Your Jeans’ project. Aan klanten werd gevraagd of zij oude en gebruikte jeans wilden terugbrengen, zodat DENHAM deze kon recyclen. In dit project werden overige vezels zelfs gebruikt voor industriële doeleinden. DENHAM wil hiermee de ontwikkeling van de circulaire economie supporten en zo de toekomst van denim ondersteunen.

Duurzame keuzes in het hele productieproces
DENHAM maakt duurzame keuzes in hun hele productieproces. Naast de zojuist beschreven initiatieven, wordt bijvoorbeeld ook slechts 1% van hun producten via luchtvracht verscheept en vindt 42% van de productie plaats binnen Europa. Om plastic afval te verminderen streeft DENHAM ernaar om in het najaar van 2021, 90% van hun huidige polyzakjes in te hebben ingeruild voor een biologisch afbreekbaar, plasticvrij alternatief.