MENU

Waar komt denim vandaan?

Een goede jeans is niet meer weg te denken uit de fashion wereld. Per jaar worden er in ons land rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Dit aantal
lijkt nog lang niet af te nemen. Zo’n 250 jaar geleden was dit wel even anders. Maar waar komt denim vandaan? En hoe is de jeans uitgegroeid tot een van de
populairste kledingstukken?

Denim & jeans

Waar komt de naam van de broek vandaan? Om achter de naam van de jeans te komen moeten we twee eeuwen terug in de tijd. De stof werd namelijk voor de eerste keer gemaakt in negentiende eeuw in de Franse stad Nîmes. Het woord serge werd daar gebruikt om de stof te omschrijven waar de broeken van gemaakt werden. Al snel werd serge afgekort naar de naam die wij allemaal wel kennen, namelijk denim. De stof was razend populair onder Italiaanse matrozen. Wanneer zij in Frankrijk aankwamen kochten zij een flinke voorraad denim in. De matrozen namen zoveel af dat de Fransen de denim zijn vernoemen naar de Fransen bijnaam voor de matrozen: gênes. Al snel werd dit vervormd naar wat jij vast al kan raden, jeans.

De eerste spijkerbroek

De eerste grove, slijtvaste spijkerbroeken werden vooral door de armen gedragen. Het was goedkoop en bestand tegen zwaar werk. Ook waren ze erg populair bij mijnwerkers, cowboys, boeren en spoorwegarbeiders. Maar hoe is de eerste spijkerbroek ontstaan? In 1873 vroegen Jacob W. Davis en Levi Strauss octrooi aan voor hun spijkerbroek. Jacob Davis was een kleermaker en kocht regelmatig rollen stof bij Levi. Jacob had een klant waarbij de zakken van de broek steeds loslieten. Hier bedacht Jacob wat op. Om zijn broeken te verstevigen kwam hij op het idee om metalen klinknagels te slaan op de plekken waar de broek op spanning komt. Al snel sloeg de kninknagelbroek aan, Jacob werd daarom bang dat iemand anders met zijn idee ervandoor zou gaan. Daarom besloot hij patent aan te vragen, maar 68 dollar was voor hem te veel geld en hij had iemand nodig om dit bij elkaar te krijgen. Hij had een businesspartner nodig, hij dacht meteen aan Levi Strauss. Levi ging mee met het voorstel en samen hebben zij patent aangevraagd en was de spijkerbroek in korte tijd een begrip.

Van werkbroek tot mode item

Hoewel de jeans nu een van de populairste kledingstukken is was dit zo’n 250 jaar geleden wel even anders. De spijkerbroek werd in het begin vooral gekocht door harde werkers. Maar hier kwam in de jaren twintig en dertig een verschuiving in. Dit kwam grotendeels door de filmindustrie, waarin cowboys met de spijkerbroeken op het beeld verschenen. De jonge bioscoopbezoekers wilden er net zo uit zien als de stoere cowboys.

De spijkerbroeken trend kwam in Europa na de tweede wereldoorlog op gang. Na de oorlog waren er tienduizenden Amerikaanse soldaten in Europa en zij droegen allemaal de spijkerbroek. De Europeanen zagen Amerika als het grote voorbeeld en wilden net als de Amerikanen, ook spijkerbroeken dragen. In Nederland is de jeans in de jaren 50 geïntroduceerd.

De jeans van nu

Van jong tot oud, mannen en vrouwen bijna iedereen heeft wel een jeans in zijn garderobe hangen. Ze zijn er in verschillende pasvormen, kleuren en maten. Ook wij bij Coef hebben spijkerbroeken in onze collectie waarvoor jij in je gaderobe een plekje vrij kan maken. Denk hierbij aan de broeken van:

Neem snel een kijkje naar de jeans op onze website en misschien vind jij jouw nieuwe favoriete jeans!