Stone Island

Het verhaal achter het merk

Het ontstaan van Stone Island

Het Italiaanse label Stone Island werd in 1982 opgericht door de ontwerper Massimo Osti. Het merk staat bekend om zijn innovatieve aanpak en lange lijst van verfijnde stoffen, complexe behandelingen en deskundige verftechnieken. Stone Island is zonder twijfel een van de meest invloedrijke merken van dit moment, dat de kloof probeert te dichten tussen luxury en streetwear. 

Het label is genoemd naar de romans van Joseph Conrad. Al snel vestigde het merk zich op de markt dankzij een nieuw ontdekte zeildoekachtige stof, genaamd Tela Stella. Stone Island werd in het Verenigd Koninkrijk en Europa snel opgepikt, mede dankzij de link aan de ‘Terrace Casuals’, een subcultuur van doorgewinterde voetbalsupporters met een voorliefde voor flitsende designerlabels die in de jaren '80 in het Verenigd Koninkrijk opkwamen. Na een verrassende en zeer populaire samenwerking tussen Stone Island en Supreme in 2014 werd het merk ook bekend aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Wat hier zeker bij hielp is dat bekende artiesten als Drake en Travis Scott het merk droegen en veel aandacht gaven onder een nieuwe doelgroep.

De herkenbare Stone Island patch 

De Stone Island patch is het meest iconische en gemakkelijk te onderscheiden kenmerk van het merk. Hoe apart en bijzonder de kledingitems ook zijn, dankzij de cirkelvormige patch met zwart, groen en geel heb je een Stone Island item zo geïdentificeerd.

Waar wordt Stone Island gemaakt? 

De kleding van Stone Island wordt in Italië gemaakt. Elk prototype wordt eerst gemaakt in het hoofdkantoor in Ravarino. In enkele gevallen besteedt Stone Island de productie vervolgens uit, waarbij de machines in de fabriek van de fabrikant worden geïnstalleerd door Stone Island en het personeel uit de fabriek begeleid wordt. De producten die elders worden gemaakt, worden gemaakt van witte stof en komen terug naar Italië om geverfd te worden. 
 
Het verven van de kleding is een belangrijk onderdeel voor het merk. Het is dan ook geen verrassing dat Stone Island een eigen kleurenlaberatorium heeft waarin ze onderzoek verrichten naar nieuwe tinten en verschillende technieken. Ze hebben momenteel meer dan 60.000 op maat gemaakte recepten gecreëerd en dat aantal blijft van seizoen tot seizoen groeien.

Bijzondere projecten 

Na de introductie van Tela Stella werd het merk bekend om zijn innovatieve stoffen. Stone Island is voortdurend bezig met het verleggen van grenzen van de kledingtechnologie, door producten te creëren die vernieuwend zijn. Het merk heeft van alles gemaakt; van kledingstukken die zijn gecoat met roestvrijstalen en bronzen film tot de Liquid Glass collectie, bestaande uit items die zijn gemaakt met duizenden glazen microbolletjes die licht reflecteren terwijl de drager beweegt. Een van de hoogtepunten van hun experimenten is toch wel de beroemde Ice-jas, gemaakt van polyester, gecoat met vloeibare kristallen. De thermogevoelige jas verandert van kleur op basis van temperatuur, bijvoorbeeld wanneer je je warme hand op de jas legt.

Elk item is uniek, maar toch herkenbaar dankzij het kompas logo dat op ieder item uit de collectie terug te vinden is. De kracht van merk ligt in het continue leveren van afgewerkte kleding van zeer goede kwaliteit. Stone Island waarborgt deze kwaliteit door te blijven experimenteren met nieuwe kleuren en behandelingen. 

Shop de nieuwste collectie Stone Island nu bij Coef Men in ArnhemUtrecht & Leiden of online.